Pentru webmasteri: cum funcționează forumurile

 • 24 de acțiuni
 • Facebook
 • Stare de nervozitate
 • pinterest

Deși în explicațiile noastre ne vom referi la motorul forumului phpBB, acestea pot fi aplicate oricărui alt sistem. Când sunt instalate forumuri, trebuie efectuate două procese: încărcați toate fișierele pachetului într-un director web (printr-un client FTP) și apelați documentul de instalare (din browser web) pentru a crea baza de date și fișierul. Din cele de mai sus deducem că sistemul necesită un server care suportă, în majoritatea cazurilor, PHP și un server de baze de date cu motor mysql (cel mai folosit, deși se pot folosi și PostgreSQL sau MS SQL).

În procesul de instalare este obligatoriu să cunoașteți următoarele: motorul bazei de date, Adresa serverului, numele bazei de date, Nume de utilizator Y parola. Din aceasta puteți accesa baza de date cu informațiile stocate într-un fișier găzduit pe serverul web, fișierul de configurare.

De fiecare dată când un vizitator accesează forumurile, fie că este pagina principală sau oricare alta, se realizează un proces care are trei faze:

 1. Sistemul se conectează la baza de date.
 2. Asistență la solicitarea scriptului care se execută în acel moment (depinde de pagină) și caută datele, în tabele diferite, pentru a le prezenta în a treia fază.
 3. Odată colectate datele, acestea sunt prezentate în browserul web. Pentru a face acest lucru, trebuie să acționeze două elemente: unul sau mai multe șabloane (fișe de stil) care le arată structurate (ceea ce vede utilizatorul) și scriptul care colectează informațiile date de baza de date.

În cazul în care vizitatorul este un utilizator înregistrat (în cazul în care forumurile solicită acest lucru, pentru a citi sau a scrie) și introduce informații prin crearea unei noi teme sau subiecte, sau răspunzând la un mesaj, procesul este similar cu cel anterior, dar cu un faza plus:

 1. Sistemul se conectează la baza de date.
 2. Un script trimite informațiile scrise de utilizator în baza de date, salvându-le în tabelele corespunzătoare. Procesul este finalizat când este apăsat butonul Trimitere.
 3. Un script citește datele vechi și noi care apar în tabele.
 4. Rezultatele sunt prezentate în browser, folosind șablonul (sau șabloanele) și scriptul (sau scripturile) adecvate.

Pe scurt, toate procesele care se desfășoară în forumuri presupun acțiunea bazei de date, care este cea care stochează informațiile introduse de utilizatori (pe lângă cele create în procesul de instalare), și un sistem de scripturi (fișiere cu cod PHP) și șabloane (fișiere cu cod HTML) pentru a prezenta rezultatele. (Un motor de șablon, script PHP, este responsabil de gestionarea informațiilor și prezentarea paginii, cea pe care o vede utilizatorul).

 • 24 de acțiuni
 • Facebook
 • Stare de nervozitate
 • pinterest

Lasă Un Comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here