Cum funcționează phpMyAdmin

 • 31 Acțiuni
 • Facebook
 • Stare de nervozitate
 • pinterest

Dacă utilizați o bază de date MySQL pe site-ul dvs. web, veți avea nevoie de un manager care să-i facă ajustări mici sau mari. În multe găzduiri (web hosting) este deja instalat acest manager, care este accesat frecvent din Panoul de control. În cazul în care site-ul dvs. nu are acest utilitar, îl puteți instala urmând instrucțiunile pe care le explicăm în Instalați și configurați phpMyAdmin.

Primul lucru pe care trebuie să-l facem atunci când scriem adresa de acces către manager, și după ce pagina de start este încărcată, este să indicam numele de utilizator și parola (este normal ca managerul să fie protejat împotriva încercărilor de acces neautorizat). Ecranul va fi împărțit în două panouri. Cel din stânga, cu numele bazei de date și o listă cu toate tabelele care o constituie. Cel din dreapta, cu informații despre program și o serie de link-uri: documentație, privilegii, export

La click pe numele bazei de date, in panoul din stanga, in dreapta sunt afisate numele tuturor tabelelor, insotite, fiecare dintre ele, de butoane care contin functii specifice (in functie de versiunea phpMyAdmin) si o serie de link-uri din partea de sus pe care le vom analiza mai târziu. Funcțiile acestor butoane sunt:

 • Examina: Afișează toate înregistrările și câmpurile cu conținutul lor.
 • Structura: Afișează toate câmpurile, cu tipurile și atributele. Vom avea, de asemenea, diferite opțiuni: Modificare, Ștergere, Convertire în index

 • Cauta: Putem localiza orice cuvânt sau expresie în unul sau mai multe câmpuri ale tabelului selectat.
 • Introduce: Ne permite să adăugăm o înregistrare nouă, completând diferitele câmpuri.
 • Gol: Pentru a șterge datele (conținutul) tabelului, lăsând structura intactă.
 • Elimina: Pentru a șterge complet tabelul: structură și date.

Legăturile de sus (butoanele) panoului din dreapta au funcții specifice, pentru a gestiona întreaga bază de date. Acestea sunt funcțiile:

 • Structura: În cazul în care am accesat o altă funcție. cu aceasta putem reveni la ecranul inițial: relația tuturor tabelelor cu butoanele lor.
 • SQL: Folosit pentru a scrie instrucțiuni (interogări) în baza de date, reflectându-le în caseta care apare în partea de sus a ferestrei (chiar sub link-uri). De asemenea, ne permite să încărcăm un fișier de instrucțiuni (în format SQL) de pe hard disk, după ce facem clic pe butonul Examina iar mai târziu continua. Cu această opțiune putem restabili copia unei baze de date sau putem crea unul sau mai multe tabele.
 • A exporta: Pentru a trimite (sau pur și simplu face un dump pe ecran) datele (și structura) într-un fișier (text și cu extensie .sql), pe care îl vom salva pe hard disk. După ce am selectat ceea ce dorim să exportăm (anumite tabele sau întreaga bază de date), vom alege opțiunile de export. Pentru aceasta nu putem recurge la funcția implicită.
  Putem indica: Structura, cu sau fără Adăugare 'drop table' (dacă îl activăm, ne va permite, când se efectuează restaurarea, să ștergem tabelele care există deja și să le schimbăm pentru cele restaurate). Date, dacă dorim să includem şi conţinutul tabelelor.
  Dupa selectarea (marcarea) optiunile pe care le dorim (indicate in paragraful anterior) trebuie sa le marcam Trimite, astfel încât fișierul generat să fie salvat într-un director de pe hard disk-ul nostru, cu numele, implicit, al bazei de date și extensia .sql. Există și posibilitatea ca fișierul să fie comprimat anterior.
 • a importa: Pentru a efectua procesul invers față de cel precedent, adică pentru a încărca un fișier care conține o copie a tuturor tabelelor bazei de date, unele dintre ele, sau doar unul, și a proceda la importarea acestuia.
 • Operațiuni: Concentrat pe opțiunile tipice ale modificărilor care pot fi făcute în baza de date: Creare tabel, Redenumire bază de date, Ștergere bază de date, Copiere bază de date în și Colaționare.

Pe lângă funcțiile indicate, mai există și altele cu mai puțină relevanță: Privilegii, Rutine, Evenimente, Declanșatoare și Designer.

Trebuie să ne amintim că cu phpMyAdmin, atunci când facem o copie de rezervă sau o restaurare, o putem face doar cu baze mici (fișierele nu trebuie să ocupe mai mult de un anumit număr de MB). În unele cazuri, puteți face o copie de rezervă a bazei de date pe bucăți, selectând grupuri de tabele. Există și alte metode, așa cum explicăm în Cum să faceți backup și să restaurați o bază de date cu SSH.

Dacă încercăm să restaurăm un fișier .sql, așa cum este explicat în secțiune a importa, și nu o putem face pentru că dimensiunea este prea mare, putem împărți fișierul de rezervă în bucăți mici și le putem restaura cu răbdare una câte una.

 • 31 Acțiuni
 • Facebook
 • Stare de nervozitate
 • pinterest

Lasă Un Comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here