Cum să obțineți sau să calculați prețul de cost sau de vânzare al unui produs în Excel

În lumea afacerilor și comerciale, Excel a fost un instrument foarte important care a permis o mai mare precizie si ordine la organizarea numerelor unei afaceri. Aici acest program își arată toată valoarea și ne permite să profităm de funcțiile sale foarte utile.

În acest articol vă vom explica cum să obțineți sau să calculați prețul de cost sau de vânzare al unui produs în Excel. La fel, vom mentiona in detaliu toti factorii pe care trebuie sa ii ai in vedere la calcularea acestui cost. Astfel puteți seta o procent din profit in functie de ceea ce oferi pentru a obtine mai multa lichiditate.

Cum să obțineți sau să calculați prețul de cost sau de vânzare al unui produs în Excel
Vezi acest videoclip pe YouTube

Index()
  1. Ce ar trebui să luați în considerare atunci când calculați prețul de vânzare al unui produs?
    1. Aspecte de luat în considerare
  2. Cum se calculează prețul de vânzare al unui produs în Excel?

Ce ar trebui să luați în considerare atunci când calculați prețul de vânzare al unui produs?

Pentru început, vorbim despre un produs pe care l-ai fabricat chiar tu, așa că trebuie să fii conștient de aspectele implicate în acesta. Primele două variabile de luat în considerare sunt timp petrecut crearea produsului și bani cheltuiți să o facă.

În acest fel, vom face primii pași pentru a calcula valoarea reală a produsului. Cu toate acestea, există o teoria prețului care stabilește două formule pentru a calcula prețul de vânzare al unui produs:

  • Costuri fixe totale + costuri variabile totale = suma costurilor fixe și variabile.
  • Suma costurilor fixe și variabile / producția totală estimată = preț pe unitate.

Excel este un instrument atât de util care vă permite să calculați prețul de vânzare al unui produs, precum și să creați coduri de bare pentru a avea un control mai bun asupra inventarului. Așa poți avea un singur program toate datele importante.

Aspecte de luat în considerare

Ar trebui să luați în considerare piata catre care va fi directionat produsul ce vrei sa vinzi. Astfel, puteți calcula mai bine prețul de vânzare în funcție de cerere și ofertă.

În mod similar, studiază competiția. Majoritatea articolelor de vânzare au concurență, așa că cunoașterea prețurilor acestora vă va oferi un punct de referință atunci când stabiliți prețul. Joacă-te cu informațiile concurenței pentru a-ți scoate produsul în evidență.

Pe de altă parte, în funcție de natura produsului dvs., indiferent dacă este consumator rapid sau de lungă durată, veți putea să aveți o idee mai bună despre preț de vânzare. Produsele perisabile tind să aibă prețuri mai mici.

De asemenea, este foarte important să vă stabiliți costuri fixe si variabile pentru a aplica formulele de mai sus. Costurile fixe sunt cele care nu se modifică precum: consumul de energie electrică, apă, telefon, chirie, forță de muncă, printre altele. În mod similar, costurile variabile sunt cele ale materiei prime pe care o folosești la realizarea produsului.

În fine, și ținând cont de aspectele anterioare, poți stabiliți un procent de profit. În acest moment, ar trebui să fii conștient de cât vrei să câștigi pe vânzare, așa că alege un procent de profit, fie de 30% sau mai mult.

Este important de reținut că un procent de profit foarte mare poate însemna vânzări scăzute în funcţie de multe variabile.

Cum se calculează prețul de vânzare al unui produs în Excel?

Pentru a accelera procesul, putem crea un formular pentru a introduce date în Excel, astfel încât să fie mai rapid să creați un tabel cu toate variabilele produsului. Este important să se strice toate materialele utilizate și costurile acestora pentru a calcula prețul de vânzare.

Una dintre funcțiile pe care le vom folosi cel mai mult va fi funcția SUM. Cu acesta, vom obține costul total adunând toate costurile fiecărui material utilizat în fabricație. La fel, trebuie să avem un tarif orar pentru a putea calcula forța de muncă. Acest lucru se realizează prin înmulțirea orelor investite în producția articolului.

De asemenea, toate trebuie înregistrate cheltuieli derivate care pot apărea la fabricarea produsului. Acestea le vom adăuga cu funcția SUM pentru a stabili cheltuielile variabile.

Pentru a cunoaște pret pe unitate, formulele mentionate mai sus se aplica folosind costul de productie, manopera si total.  Există modalități de a proteja un fișier Excel, astfel încât să nu poată fi editat și să aveți întotdeauna calculele costurilor de producție pentru un articol.

Lasă Un Comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here