Cum să cunoaștem relevanța site-urilor web”,

 • 55 acțiuni
 • Facebook
 • Stare de nervozitate
 • pinterest

Toate site-urile urmăresc același lucru, să primească cel mai mare număr de vizitatori și să-i facă să interacționeze accesând un număr cât mai mare de pagini. Când vorbim despre relevanța unui site web ne referim la influența pe care spațiul o are asupra internetului. Pentru a cunoaște valorile care marchează această relevanță, este necesar să se recurgă la diferite instrumente, unele gestionate de managerii site-ului și altele din domeniul public, accesibile oricui.

Serverul se înregistrează

Orice site poate folosi statisticile generate pe server pentru a analiza un număr mare de valori: vizitatori, vizualizări de pagină, cele mai vizitate pagini, timpi de încărcare, timpul petrecut pe fiecare pagină sau țările de origine a vizitatorilor, printre alte valori. Există câteva instrumente pentru analiza jurnalelor de server pentru a găsi aceste valori. Astfel, pentru Windows, două dintre cele mai cunoscute sunt Weblog Expert și SurfStats. Utilizatorii macOS pot apela la Sawmill, care oferă și o versiune Windows.

Alți manageri de statistici

Un alt dintre sistemele frecvent utilizate este folosirea unui manager extern sau, de asemenea, recurgerea la unul intern, instalându-l pe server. În primul grup, cel mai folosit este Google Analytics. În al doilea, cel mai complet și precis este Matomo.

Ambele necesită inserarea unei bucăți de cod pe fiecare pagină în format JavaScript, deși Matomo permite și măsurarea folosind PHP. În orice caz, ambele programe nu sunt complet exacte deoarece mulți utilizatori blochează aceste coduri, astfel încât rezultatele nu ajung niciodată la starea reală.

Dacă gestionăm un site cu WordPress, putem folosi instalarea unui plugin, de la WP-Matomo, care se ocupă de toată munca necesară pentru instalarea și configurarea Matomo pe server.

Instrumente de analiză pentru orice site web

Toate sistemele de mai sus sunt vizibile numai pentru managerii de site-uri web, deși există metode pentru a le face publice. Dar există și alte instrumente, accesibile oricui pentru a analiza toate site-urile web pe care le doriți. Deși acestea nu sunt complet exacte, ele oferă informații relevante. Acestea sunt cele trei propuneri pe care le facem:

 • SimilarWeb: Efectuează o analiză completă a site-urilor web și a aplicațiilor mobile. În cazul care ne privește, trebuie doar să introduceți adresa URL a unui site și să faceți clic pe butonul Căutare pentru a vedea rezultatele. Ni se va arăta, printre altele, poziția globală și cea a țării în care este găzduit site-ul, precum și acea poziție în cadrul categoriei site-ului. De asemenea, sunt afișate un trafic estimat de vizite, timpul pe site, vizualizările de pagină per utilizator și rata de respingere. Dar nu se oprește aici, oferă mult mai mult. Există o versiune PRO a instrumentului care arată informații din ce în ce mai precise. De asemenea, este posibil să instalați extensii pentru Mozilla Firefox și Google Chrome, pe care se bazează instrumentul pentru a urmări site-urile web.
 • Alexa: La fel ca și cu instrumentul anterior, trebuie doar să introduceți adresa URL a unui site pentru a găsi informații despre acesta. Datele oferite nu sunt la fel de complete precum cele prezentate SimilarWeb. Pentru a le obține trebuie să apelați la versiunea plătită. De asemenea, oferă extensii pentru cele mai populare browsere web.
  Ceva de reținut la Alexa este că, de ceva vreme, informațiile colectate nu prea au de-a face cu realitatea. În articolul pe care îl arătăm mai jos vorbim despre asta. Trebuie doar să citiți Alexa Traffic Rank va dispărea pe 1 mai 2022.
 • SimilarSites: Acesta este și un serviciu care, pe lângă afișarea unei liste de site-uri similare cu cel pe care îl vizităm, indică și informații relevante despre acesta: numărul de vizite lunare, poziția mondială în funcție de categoria în care se află. site-ul și poziția pe care o ocupă în țara în care este găzduit. Pentru a colecta aceste informații Site-uri similare folosește și o extensie care trebuie instalată în browserul web. Există o versiune plătită a acestuia, cu mai multe funcții și mai multe informații relevante.

 • 55 acțiuni
 • Facebook
 • Stare de nervozitate
 • pinterest

Lasă Un Comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here