Cum să concatenați o dată și o oră în Excel folosind „formatarea personalizată””,

Excel are avantajul de a vă permite să includeți data și ora, opțiune necesară pentru a calcula ora dintre două date, de exemplu, dar întotdeauna în celule diferite, adică o celulă este disponibilă pentru dată și o altă celulă pentru oră. Acum, dacă ceea ce vrei este putere introduceți atât ora, cât și data, în aceeași celulă, o poți face atâta timp cât accesezi un format personalizat.

Din acest motiv, și având în vedere că fiecare opțiune, dată și oră au un format diferit, este necesar să mergeți la formate personalizate pentru a le alătura. În acest articol vă vom explica ce formate puteți utiliza și cum să profitați la maximum de ele atunci când lucrați în Excel. 

Index()
  1. Ce se întâmplă dacă încercați să alăturați o celulă cu text și alta cu numere care sunt deja formatate?
    1. În ce cazuri este necesar să folosiți formatul personalizat?
  2. Cum puteți concatena datele cu ore în Excel cu acest format?
    1. Ce formate de dată acceptă această funcție?
  3. Cum să asociați o dată cu timpul cu formatul personalizat păstrând formatul original?
  4. De ce primesc o eroare în celulă când folosesc formatul personalizat pentru a asocia o dată cu timpul?

Ce se întâmplă dacă încercați să alăturați o celulă cu text și alta cu numere care sunt deja formatate?

Încercarea de a potrivi o celulă cu text și alta cu numere care sunt deja formatate are ca rezultat doar o serie de numere care nu au niciun sens logic pentru utilizator. Adică, se pare că un format a fost configurat doar pentru numere în mod general și nu pentru date ca atare.

Din acest motiv, este important de reținut că în Excel, atunci când dorim să facem operații cu date, numerele pe care le scriem vor fi convertite în numere întregi, Excel poate adăuga, scădea sau efectua orice operație care nu presupune nici un calcul suplimentar. Acest lucru se poate datora faptului că Excel recunoaște date de la 1/1/1900 și ultima zi este 12/31/9999.

În ce cazuri este necesar să folosiți formatul personalizat?

asa cum sa indicat deja, Excel lucrează cu date și ore în celule separate, motiv pentru care utilizarea formatelor personalizate devine esențială dacă doriți să lucrați ambele aspecte în aceeași celulă. Deci, trebuie să activați funcția Acum pe care vi le oferă Excel, care este formatul personalizat care vă va permite să concatenați data și ora în aceeași celulă.

Pentru a activa această funcție, trebuie să urmați câțiva pași destul de simpli și aveți ocazia să decideți care dintre cele două moduri posibile să o faceți, și care vă va fi explicat mai târziu. După cum veți vedea, este un caz foarte special care merită utilizați format personalizat pentru a te putea bucura de acea funcție pe care ți-o oferă Excel.

Cum puteți concatena datele cu ore în Excel cu acest format?

Cel mai bun mod de a concatena datele și orele în aceeași celulă în Excel este prin intermediul funcției „Acum”, care necesită formatul personalizat care va permite să aveți data și ora în aceeași celulă. Facem acest proces urmând câțiva pași simpli care sunt indicați mai jos. Mergem la Celula sau Intervalul de celule unde vrem să inserăm data și ora, facem clic dreapta acolo pentru a da accesați meniul contextual. Deja în acest meniu, vom selecta imediat opțiunea „Format celule”.

În Format de celulă, mergem la fereastra 'Număr' pentru a localiza opțiunea 'Personalizat', în acest moment selectăm ora și data de plasat și confirmăm acțiunea. Putem verifica că a fost într-adevăr activ, scriind Acum în celula căreia i s-a dat formatul de dată și acum împreună, fiind astfel înregistrate ambele aspecte în aceeași celulă.        

Ce formate de dată acceptă această funcție?

Formatele personalizate acceptate de această funcție au o serie de alternative la afișarea datelor în documentul dvs. Excel. Trebuie să știți că pentru a plasa ziua se folosește litera 'd', pentru lună se folosește litera 'm' și pentru anul se folosește litera 'y'.

Prin urmare, puteți personalizați formatul după bunul plac sau după nevoia dvs, fiind că dacă plasezi, pentru zi, un 'd', va apărea un număr, dacă pui două 'd' înainte va apărea un număr zero, dacă pui trei 'd' abrevierea zi a săptămânii și dacă scrieți patru 'd' va apărea numele complet al zilei săptămânii.

Aceeași procedură este necesară pentru a plasa luna și anul, fiind luna cu litera 'm' și anul cu litera 'y'. putem plasa de la un 'm' și unul 'y' la patru în fiecare rând, va depinde de aceasta dacă apare numele lunii prescurtate sau complete și anul prescurtat sau complet.

Cum să asociați o dată cu timpul cu formatul personalizat păstrând formatul original?

Utilizarea unui format personalizat este necesară pentru a putea alătura data și ora în aceeași celulă într-un document Excel, totuși, dacă căutați păstrați formatul original, poti sa o faci. Pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie să vă programați ora și data urmând parametrii și același model pe care vi-l oferă formatul original.

Prin urmare, formatul original reprezintă un ghid pentru a transporta aceeași comandă în formatul personalizat, în ceea ce privește ziua, lună, an și, de asemenea, în ceea ce privește ora, minutele și secundele. O dată accesați formatul personalizat trebuie să completați celulele conform formatului original și îl puteți păstra așa.

De ce primesc o eroare în celulă când folosesc formatul personalizat pentru a asocia o dată cu timpul?

Apare eroarea când încercați să concatenați data și ora fără a plasa cuvântul „Text”, deoarece este important să indicați această opțiune pentru a se putea concatena, conform formatului original. În caz contrar, vor apărea un număr de numere care nu au nicio relație logică cu funcția care este activată.

Din acest motiv, ar trebui să fii foarte atent urmați pașii și instrucțiunile într-un mod foarte detaliat, pentru a concatena data și ora în aceeași celulă și pentru a preveni prezentarea unei erori în timp ce o încerci.

Lasă Un Comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here