Cum să vă gestionați hard diskul prin comenzi în Windows 10? - Diskpart

Computerul dvs. a necesitat vreodată o curățare de spațiu pe hard disk??  Ați simțit că instrumentele din meniul Windows sunt scurte? nu vă mai temeți, de data aceasta vă vom învăța cum să faceți cum să vezi toate hard disk-urile în Windows 10, precum și să atribuiți volumul și să-l gestionați după cum doriți folosind Diskpart.

Este un utilitar conceput pentru a vă configura hard disk-urile, partițiile și spațiul disponibil, este foarte puternic și vă oferă un control mai mare decât vă poate oferi meniul de gestionare a discului.

Index()
 1. Cum să afișați toate unitățile hard disk ale PC-ului cu Windows 10 în CMD?
  1. Vezi-le pe Linux
 2. Care este modalitatea de utilizare a Diskpart în Windows 10?
 3. Ce trebuie să faceți pentru a restabili spațiul pe hard disk cu Diskpart?
 4. Cum să atribuiți volumul hard diskului dvs. prin comenzile CMD?

Cum să afișați toate unitățile hard disk ale PC-ului cu Windows 10 în CMD?

înainte de a te gândi cum gestionați-vă unitatea hard disk trebuie să vă puneți o întrebare grozavă Cum să văd toate hard disk-urile computerului meu?  răspunsul la aceasta este foarte simplu, vom folosi Diskpart, există 2 moduri de a executa această comandă, dar funcționează în același mod:

 1. Folosind bara de cautare: Scriem 'CMD' si apasam simbolul cu acelasi nume, folosind click dreapta si 'Run as administrator' pentru a accesa, odata acolo adaugam comanda 'diskpart' si apasam enter.
 2. Folosind o combinație de taste: Folosind tasta start (cea care are în mod normal sigla Windows) în același timp cu tasta R se va deschide o nouă filă cu un meniu de căutare, acolo scriem 'diskpart' și apăsăm accept sau a executa

Odată ajuns acolo și introdusă comanda (se va face automat dacă ați folosit a doua metodă) putem începe mapați volumul pe hard disk cu diskpart si pentru asta:

 • Listăm discurile dispozitivului nostru cu comanda 'List Disk' după ce o introducem în consolă, vor fi listate toate discurile instalate în sistemul de operare și vom putea vedea dimensiunea lor disponibilă, precum și cea care a fost deja folosit

Vezi-le pe Linux

Pentru a putea vedea toate hard disk-urile, precum și spațiu de stocare utilizat de toate tipurile de hardware (Dispozitive USB, hard disk sau solid state, puteți afla diferențele lor aici) va trebui să folosim comenzi, fiecare dintre ele are o funcție diferită și ne va permite să vedem diferite valori, acestea sunt:

 • /Bin: Servește ca suport și vă permite să vedeți comenzile de care aveți nevoie.
 • /Etc: Includeți în lista afișată în prezent pachetele instalate pe sistem.
 • /Dev: arată unde sunt montate dispozitivele USB.
 • /Boot: Afișează toate fișierele esențiale pentru pornirea corectă a sistemului, precum și cele care îi permit să funcționeze.
 • /Home un folder destinat utilizatorului în care sunt stocate informațiile de utilizare.
 • /Root folderul rădăcină a sistemului .

Pentru vizualizați spațiul pe hard disk În Linux va trebui să urmați următorii pași:

 1. Deschideți un terminal sau o consolă de comandă folosind combinația de taste: Ctrl+Alt+T.
 2. Utilizați comanda DF (Abrevierea sistemului de fișiere pe disc sau a sistemului de fișiere pe disc) această comandă vă va afișa toate informațiile referitoare la stocarea hard disk-urilor, va trebui să adăugați și -T pentru a afișa și tipul de fișiere de stocare care sunt stocate încercați și H pentru a o face lizibilă, comanda finală ar fi: df -Th.
 3. Apoi puteți utiliza oricare dintre comenzile de mai sus, cum ar fi /boot sau /dev, pentru a vizualiza informațiile de stocare pentru un anumit director.

Care este modalitatea de utilizare a Diskpart în Windows 10?

Deși ai învățat deja cum să vezi toate hard disk-urile cu diskpart, Există încă multe alte modalități de a utiliza această comandă, acestea vă vor permite să: curățați sau formatați, restaurați spațiu, redenumiți și atribuiți volum pe hard disk, apoi vom vedea cum să redenumiți un hard disk folosind diskpart:

 1. Executăm comanda diskpart.
 2. Introducem comanda 'list volume' pentru a vedea volumele discului, va fi afișată o listă cu alocarea volumului acestuia, litera atribuită, tipul formatului de stocare, dimensiunea, starea și tipul (disc amovibil sau partiție).
 3. Introducem comanda select volume urmată de numărul sau litera listei pe care dorim să o selectăm, de exemplu: 'select volume 3'.
 4. Introducem comanda assign letter urmată de litera cu care dorim să redenumim discul sau partiția, de exemplu: 'assign letter M'.

Ce trebuie să faceți pentru a restabili spațiul pe hard disk cu Diskpart?

Următoarea posibilitate oferită de diskpart este să restaurați spațiul pe hard disk, acest lucru vă permite să readuceți un hard disk la forma sa implicită, ștergând toate datele din proces și eliberând spațiu, este important să urmați mai întâi acest pas dacă doriți să alocați volum hard disk-ului cu diskpart, dacă doriți să aflați cum să eliberați spațiu pe hard disk pe un computer MacOS, faceți clic aici.

 1. Rulați diskpart urmând una dintre cele două metode deja explicate.
 2. Introduceți comanda 'list disk' pentru a lista hard disk-urile și partițiile acestora.
 3. utilizați comanda select disk urmată de numărul discului, de exemplu, pentru a selecta discul 4 din lista, comanda ar fi: select disk 4.
 4. introduceți din nou comanda list disk pentru a verifica dacă discul dorit a fost selectat, o linie de text ne va anunța.
 5. Introduceți comanda de curățare pentru a restabili spațiu pe hard disk, toate fișierele și datele salvate pe acesta se vor pierde definitiv, deși puteți salva fișierele în format RAW înainte de formatare.

Cum să atribuiți volumul hard diskului dvs. prin comenzile CMD?

În cele din urmă, vom vedea cum să creăm o partiție sau atribuiți volum hard diskului folosind diskpart, pentru a face acest lucru:

 1. Introduceți comanda create partition primary size urmată de dimensiunea cu care doriți să creați partiția, de exemplu, create partition primary size 10000 (aceste valori sunt calculate în MegaBytes), partițiile vor fi create din dimensiunea disponibilă pe disc 1.

Lasă Un Comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here